Putregaiul alb

Sclerotinia sclerotiorum (Putregaiul alb)

Putregaiul alb este cauzat de o ciupercă de la nivelul solului şi poate duce la pierderi semnificative de producţie.
Germinarea ciupercii în sol este influenţată direct de condiţiile de mediu – temperaturi şi umiditate ridicate în perioada de înflorire. Putregaiul alb poate rămâne în sol timp de mai mulţi ani (7-12 ani) şi este întâlnit la mai multe plante de cultură, inclusiv alte specii de Brassica, leguminoase, cartof, soia, sfeclă pentru zahăr şi alte legume rădăcinoase.

Simptomele putregaiului alb survin la sfârşit de mai, început de iunie.

Atacul evoluează pe partea inferioară a tulpinii, unde apar zone de culoare albă sau galben-deschis la început, care ulterior devin brune.
Dimensiunile acestor zone sunt la început mici, apoi ele cresc în mărime.

La 10-14 zile după infectare, pe tulpini apar leziuni decolorate (20-30 cm) unde epiderma se poate exfolia. Pe aceste leziuni se dezvoltă o ciupercă albă, pufoasă. Tulpinile afectate se usucă şi devin fragile. În interiorul acestora se dezvoltă scleroţi, iniţial de culoare albă care apoi devin negri şi duri. Putrezirea ţesutului în zona infectată poate duce la aplecare/frângere şi îmbătrânirea prematură a plantei, provocând pierderi de recoltă.

Plantele afectate prezintă simptome de îngălbenire şi ofilire.

În culturile de cartof, se manifestă doar la plantele de cartofi, nu și la tuberculi.

Putregaiul alb poate fi observat prima dată la contactul dintre sol și tulpini.

Aceste zone sunt acoperite în scurt timp de un puf alb, care se poate extinde în condiții de umezeală excesivă la întreaga plantă.